Hårförlängning med keratin

Tanken är att jag ska lotsa dig som läsare igenom djungeln av olika hårförlängningar och olika hårkvaliteter. Och de ska ”gudarna” att det finns många sorters olika hår och olika slag av hårförlängningar.

Nu tänkte jag gå igenom hårförlängning med keratin.

Hårförlängning på Maria

Maria har lite längre hår, vilket jag tycker är bra, för då smälter förlängningen in bättre. Ett hår som ska förlängas bör vara ca 7cm, det går på kortare, men det är mycket arbete. 

Maria och jag har redan träffats, då hade vi en konsultation om vad som skulle göras, hur långt, vilka färger, det blev indisk remy nr 27 och European hair, dvs. äkta europeiskt hår ligger närmast nr 613.

Varför jag blandar, det berättar jag lite senare. Jag kontrollerade då också statusen på Marias hår, ibland ska man helt enkelt låta bli att sätta extensions, till exempel om man ser kala fläckar, sår i huvudbotten, hårbottnen i sig ser sjuk ut. 

Nu till själva förlängningen 

Först ska du tvätta håret, gärna med ett djuprengörande schampo, ju mindre fett och produkter som sitter kvar, desto bättre håller det. Skippa balsam. Håret ska vara snustorrt när arbetet påbörjas. 

Jag börjar med att göra indelningar, det finns väl egentligen inget rätt eller fel sätt att sätta hårförlängningen på, vissa gör raka linjer, det går i och för sig snabbast. Jag sätter förlängningen längs med huvudformen, tycker det blir ett bättre flyt i håret.

Indelningen av Marias hår blev tyvärr lite sned, men arbetet blir bra ända.

Det viktiga är att inte börja för långt ner, ibland vill Maria kunna ha det uppsatt och då ska det inte synas. Börja 2,5-3cm upp i nacken.

Ta en slinga, ungefär lika stor som slingan i fästet. Försök att få en rak kant upptill och ner i en triangel, med mjuka former, alla hår som du tar med utöver kommer brytas av ganska snart. Lägg skyddet om håret och fäst med clips. Se bild 3 och 4. Jag vet det är mycket ”pilleriarbete” och att man kanske inte behöver vara så noga som jag är, men kunden eller mitt fall, Maria tackar mig när vi tar ut löshåret. 

Lägg fästet under det riktiga håret, ca 1cm från huvudbotten, det viktiga är det får inte strama, det ska hänga löst. Håll nu fäste och hår neråt, i samma riktning som håret.
Bild 3.

Snurra inte håret, håll det inte uppåt, det bildas öglor ovanför fästet som kunden kommer fastna i. 

Ta tången i andra handen och kläm runt allt ihop några sekunder. Keratinet skall ha smält igenom det egna håret. Därefter rullar du snabbt ihop det till en rulle, ska se ut som ett riskorn.

Använd skydd för fingrarna, det är hett, svalnar snabbt

Eftersom Maria aldrig har haft extensions så sätter jag lite längre fästen nertill samt att dessa slingor jag använder väger ca 1g vardera. Bild 4 och 5.

Ibland passar det inte till kundens hår, klipp fästena i mindre bitar. 

Fortsätt likadant runt hela huvudet (till öronen). Avstånd mellan varje ca 1-1,5cm.

När detta är klart är det dags för en ny indelning, se till att det riktiga håret täcker fästena från första raden samt att där även är hår till nya fästen. 2-3cm upp.

Gör exakt likadant som du gjorde med första raden, men lägg dessa fästen så det blir zick-zack. 

3dje raden,

Nu börjar det växa fram ett läckert långt hår och det behöver lite extra ”piff”. Dags för byte av färg, så jag klipper fästet i 2-3 delar och sätter en hel rad minifästen med den blonda färgen. Bild 6.

4rde raden, bild 9,

Använder endast halva slingor även på sidorna

Mixar med var 3dje blond samt gör en mix av båda färgerna i ett och samma fäste. 

Jag personligen gillar inte att fästena är för högt upp, det syns så mycket lättare då, så sista raden är vid crest line vid skallens böjning eller liknande, står still…. 

Nu tar vi sidorna. Eftersom Maria var lite osäker på hur långt ner hon ville ha fästena vid öronen så började vi uppifrån, och som jag redan sagt, det finns inget rätt och fel, bara kunden är nöjd.

Jag satte även en extra rad på  motsatta sidan av luggen, för att de ska se fylligt ut. 

Aldrig längre fram än vad kammen visar,( håret är känsligare och utsätts för mer slitage) och dela gärna fästena i två delar, för ännu bättre flyt vid ansiktet. 

Du ska få ihop hela rader eller banor runt huvudet. 

Klippningen (görs helst med kniv) är faktiskt en av de absolut viktigaste sakerna, det får inte synas några kanter. Kan du inte klippa, låt någon som kan göra det, du kan förstöra en hel hårförlängning!! 

Men Maria vill ha långt och tjockt hår och inte klippa så mycket, så jag tog bara bort ca 4 cm.

Det gjorde ingenting, det är uppklippt ändå…

Min hemlighet det blonda håret är ca 50cm, 10cm kortare än det övriga som är 60cm. 

Snyggt blev det och jag har fått ett fantastiskt inlägg i min gästbok. 

Hur länge kan man ha en hårförlängning?

Jag brukar rekommendera 3 mån, men det är från person till person, hur snabbt håret växer, skötsel, livsstil. 

Sliter det mycket på mitt egna hår?

Både ja och nej. Det är helt beroende på om förlängningen är satt på rätt sätt, ta alltid referenser av den du har tänkt ska göra det. Ta ut den i tid. 

Men jag har också en solskenshistoria, Helena en dansk tjej som jag har gjort förlängning på sedan i början på sommaren, har haft sin extensions sedan september och kom nu i slutet av januari och ville plocka ur dem, hon hade inte haft tiden, ibland blir det så. När Helena började med förlängning hade hon precis hår ner om nacken och det var riktigt tunt, nu var det både tjockare och helt galet mycket längre, halvvägs över skulderbladen.

Gissa om hon var glad. 

Har jag missat någon information, skriv till mig så lägger jag till det. 

/av Pernilla Jepson

Frisörguiden - hitta frisörer

Fråga hår experten Mirre