Olika kvaliteter på hår till hårförlängning

Långt läckert sexigt hår, det är drömmen för många inkl mig själv som inte lyckas få det längre än ner över skulderbladen, därefter blir det tunna testar.

Eftersom jag är perfektionist så måste allt vara perfekt, så långt det nu går... När jag äntligen hade bestämt mig, så satte jag mig framför datorn och ringde runt och frågade om pris. Pris ja, det varierade från 1000 lappen – 10.000kr. Hur kunde det vara sådan skillnad, det var det egentligen ingen som kunde svara på mer än att det använde det och det märket, men vad skillnaderna var, det fick jag själv ta reda på.

Till slut hamnade jag hos en av de största på hårförlängningar i Malmö och jag var supernöjd med håret, dock tyckte jag fästena var lite klumpiga, var gjorda av lim, fast det visste jag inte var det betydde... Jag behövde endast 50 slingor europeiskt hår då jag var ute efter volym, pris 3500kr exkl. vård.

3 månader senare var dags att ta ut dem och sätta dit nya och det var nog det mest smärtsamma jag varit med om, på frivillig väg, frisören/praktikanten som fick utföra arbetet var inte snäll när hon plockade ur dem, fast allting handlar om tid! Till slut var det i alla fall ute och under tiden hon tvättade mitt eget hår så bestämde jag mig, nej jag sticker när håret är torrt. Så blev det inte, för när håret hade torkat så det såg tunt och trist ut igen så jag satt snällt kvar och fick nya limfästen.

Letade upp en ny salong i Staffanstorp som använde keratin samma pris och hårkvalitet. Tyvärr skulle frisören sätta sig i skolbänken så det var bara att leta upp en ny salong. Ny salong på en mindre ort, fästen av keratin, så långt var allt bra, men jag vill inte ha rakt hår, det ska vara självfall, då jag aldrig gör/gjorde något med håret. Nu var det rakt och jag fullkomligt hatade det, frisören föreslog en permanent, trots mina protester om att mitt hår var blekt sedan 80-talet, så blev det en permanent och katastrofen var ett faktum. Hon bytade ut en del, men inget hjälpte. Pris totalt för den upplevelsen 5500kr + 2500kr= 8000 kr på en månad!!

Ny frisör i Malmö och stora floder av tårar när det plockades ut och visade mig håret från alla sidor. Det var bara till att klippa av allt i omgångar, förutom 4cm från botten. Årets kostnad hos henne 22.000kr. Man fick vara glad att aktierna gick bra en tid.. Detta gick jag igenom på 1½ år.

Under det sista årets hårförlängning hos frisör så började jag själv forska i allt om olika hårkvaliteter och infästningsmetoder samt kolla upp vad olika webb-butiker skrev om just sitt hår och framför allt priserna i relation till vad de sålde och insåg att många ljuger så det tror sig själva. Ärligt talat så blev jag förbannad och startade en web-butik (www.kosmetikan.se) med bl.a. härförlängningar, där vi beskriver i detalj vad det är du köper.

Självklart så finns många butiker som tar sitt ansvar, likaså butiker som hotar sina kunder med dyra rättegångar för förtal på webben.

Nu är jag utbildad frisör, fast det passade bra som komplement till make up artist.

Att sälja europeiskt hår, äkta European hair under 18-20 kr slingan, går inte om slingorna ligger på 1gram, för ingen vill väl driva välgörenhet samt att moms och diverse ska betalas till staten. Förväxla det inte med europeisk kvalitet, för det är ofta indiskt hår, t ex Euro. So.Cap.

Jag kommer att gå igenom vad de olika leverantörerna säljer och vad det är för hår. Fast först tänkte jag berätta om de olika kvaliteterna som finns.

Allmänt

Det är ganska svårt och se vilken kvalitet av hår man får hem i brevlådan till en början, så därför testar, dvs. färgar, permanentar, bleker och kollar det under mikroskop vi håren före försäljning och de som inte passerar nålsögat åker på rea hos oss. Allt är inte vad ser ut att vara så därför har vi även garanti på våra produkter.

Många skriver också inkl jag själv äkta remy, då undrar du kanske vad är det?

Remy betyder helt enkelt att håret är rättvänt dvs rot och topp åt skilda håll. Det är inget exklusivt med detta, det är uppdelningen därefter som är intressant, återkommer om detta under indiskt hår.

Hur kan jag kolla vad det är för hår jag köpt?

Absolut enklast, tvätta det några gånger före du sätter det i håret.

Hår som inte är Remy: Non Remy

Det billigaste ”äkta hår ” som finns om man nu vill kalla det äkta. Non-remy är, uppsamlat hår, från borstar, golv, kuddar mm.

Då det inte har rot och toppar på samma håll, så får det liksom det kinesiska gå igenom ett syrabad för att ytskiktet ska försvinna för att sedan täckas av ett silikonlager, för att det ska se blankt och snyggt ut. Ju mindre ytskikt desto mindre kommer det trassla sig och vissa företag har specialiserat sig på detta och använder det till t ex peruker, clip on. Hår som lämpar sig bäst för detta är asiatiskt då det är mycket grövre och därmed tåligare. Och man kan i princip säga att betalar du mindre än 800-1000kr för 100 slingor så är det non remy. Det säger sig själv, det blir ett billigt-dyrt hår i längden. Det finns företag som även vill ha klasser på detta. Vi kallar det rakt av för trasselhår, det fungerar inte särskilt bra till hårförlängning med slingmetoder, det krävs oerhört mycket vård och borstande.

Tyvärr händer detta även med indiska hår som blekts för snabbt och kraftigt, återkommer om detta.

Läs mer om olika slags hår:

- Asiatiskt/Kinesiskt hår

- Indiskt hår

- Europeiskt hår och europeisk kvalité (OBS Inte samma sak!)

/av Pernilla Jepson

Frisörguiden - hitta frisörer

Fråga hår experten Mirre